Acest mic fragment de ceramică, descoperit pe teritoriul Israelului, dezvăluie informaţii despre locuitorii din trecut ai acelei zone şi ar putea fi dovada faptului că domnia regelui Solomon şi cea a regelui David constituie fapte istorice reale.
Datând din secolul al X-lea î.e.n., fragmentul, denumit „Inscripţia Ophel”, a fost descoperit în 2012, iar oamenii de ştiinţă au fost la început uimiţi de limba în care este scris textul de pe acea bucată de ceramică.
Coordonatorul noului studiu, profesorul Douglas Petrovich, crede însă că acea limbă este o formă primitivă de ebraică, ceea ce sugerează faptul că vechii israeliţi înregistrau cu acurateţe evenimentele istorice mult mai devreme decât se credea.
Atunci când fragmentul a fost descoperit, în decembrie 2012, experţii au presupus imediat că textul era scris în limba canaanită. Canaaniţii, un popor menţionat în Biblie, trăiau în partea de nord a actualului stat israelian.
Însă Douglas Petrovich, expert în istoria Orientului Apropiat şi în studii biblice, spune că acea ipoteză era incorectă şi că limbajul misterios de pe „Inscripţia Ophel” reprezintă, de fapt, o formă arhaică de ebraică – o ipoteză care îi plasează pe evrei în Ierusalim mult mai devreme decât se credea.
Fragmentul a fost descoperit pe colina Ophel, în apropiere de Muntele Templului din zona veche a Ierusalimului.
„Vorbitorii de ebraică controlau Ierusalimul în secolul al X-lea î.e.n., iar cronologia biblică ne indică faptul că în acea perioadă au trăit regii David şi Solomon”, a declarat Douglas Petrovich.
Dacă ipoteza profesorului Petrovich este corectă, fragmentul ar putea fi o dovadă a acurateţei evenimentelor relatate în Vechiul Testament şi a faptului că evreii din vechime îşi scriau istoria pe măsură ce evenimentele se produceau, acestea nefiind transmise pe cale orală şi scrise abia după câteva sute de ani, aşa cum se credea până de curând.
Totodată, dacă teoria lansată de Douglas Petrovich este corectă, înseamnă că relatările din Biblie despre regele David şi regele Solomon sunt corecte, iar Vechiul Testament poate fi considerat un document istoric, care consemnează evenimente reale.
Aşa cum era de aşteptat, declaraţiile profesorului Petrovich au stârnit deja un val de controverse în comunitatea arheologilor din lumea întreagă.
Israel Finkelstein, profesor de arheologie la Universitatea din Tel Aviv, a declarat că „Inscripţia Ophel” reprezintă într-adevăr un obiect de o importanţă „critică” pentru istoria Israelului, dar că „interpretările romantice” ale Bibliei nu ar trebui să umbrească metodele ştiinţifice de cercetare.
În 2008, atunci când o inscripţie similară a fost descoperită într-un sit arheologic despre care mulţi experţi sunt de părere că se află pe locul în care a existat în trecut unul dintre palatele regelui David, acelaşi Israel Finkelstein a lansat un semnal de alarmă împotriva „renaşterii credinţei potrivit căreia ceea ce scrie în Biblie e la fel de exact ca ştirile dintr-un ziar”.
Sursa: Mediafax